• Register

Stock market analytics, financial forecasts

Forexmart's Market Analysis section provides up-to-date information about the financial market. The overviews are intended to give you an insight into current trends, financial forecasts, global economic reports, and political news that influence the market.

Disclaimer:  Information provided here to retail and professional clients does not contain and should not be construed as containing investment advice or an investment recommendation or an offer or solicitation to engage in any transaction or strategy in financial instruments. Past performance is not a guarantee or prediction of future performance.

Fed brzdí snahu regionálních bank zbavit se rizik vyplývajících z úvěrových obchodů

Podle investorů, analytiků a právníků omezuje jestřábí postoj Federálního rezervního systému možnosti amerických regionálních bank snížit jejich expozici vůči komerčním nemovitostem (CRE). Banky, zejména malé regionální a komunitní banky, se snaží snížit svou expozici vůči CRE kvůli zvýšenému riziku nesplácení. Změna společenského chování způsobená pandemií vedla k nárůstu počtu neobsazených kancelářských prostor a prudkému poklesu ocenění nemovitostí. Rostoucí úrokové sazby v posledních letech způsobily, že banky mají úvěry s pevnou úrokovou sazbou, které jsou v porovnání se současnými tržními sazbami špatně oceněny. Pokud nebudou schopny se této expozice zbavit, mohly by čelit ztrátám a oslabit své rozvahy. Některé regionální banky prodávají miliardy dolarů úvěrů soukromým investorům a nakupují pojištění proti riziku ztráty u skupin úvěrů, aby snížily riziko a posílily likviditu. Investoři jsou však nyní méně nadšeni z odkupu těchto aktiv od bank. Slábnoucí zájem je důsledkem nedávného obratu v očekávání investorů, že Federální rezervní systém bude letos agresivně snižovat sazby. V důsledku toho se zvýšilo riziko nesplácení úvěrů v některých částech trhu CRE, jako jsou kanceláře a domy pro více rodin. Ocenění nemovitostí, zejména kancelářských budov, kleslo zhruba o 25-30 % oproti svým maximům z roku 2019. Investoři se chtějí některým aktivům CRE buď zcela vyhnout, nebo požadují výrazně vyšší výnosy, aby je mohli převzít. Nedostatek zájmu investorů představuje výzvu pro banky, které se potýkají s problémy CRE. Bankovní sektor jako celek čelí úvěrům CRE se splatností v letošním roce ve výši 441 miliard USD a agentura Moody’s Analytics očekává, že podíl problémových úvěrů se bude zvyšovat. Expozice bankovního sektoru vůči CRE byla zdůrazněna na začátku tohoto roku, kdy obavy z expozice společnosti New York Community Bancorp vůči newyorskému trhu s nemovitostmi pro více rodin ovlivnily akcie celého sektoru. Ztráty se budou pravděpodobně hromadit, protože dlužníci se snaží refinancovat staré úvěry za vyšší úrokové sazby. Agentura Moody’s odhaduje, že zhruba 75-80 % splatných kancelářských úvěrů zahrnutých do sekuritizovaných poolů by v letošním roce mohlo mít problémy s včasným splácením, což by vedlo k většímu počtu charge-off a delikvencí. Některé banky se pokoušejí přenést riziko prodejem rizika ztrát z různých tříd aktiv, včetně portfolií úvěrů z úvěrů na komerční využití nemovitostí. Zda budou tyto obchody úspěšné, však zůstává nejisté. Pokrok v těchto obchodech by sice mohl pomoci uklidnit obavy trhu, ale výrazné cenové slevy by také mohly zneklidnit investory.

EUR/USD challenges a confluence area
14:55 2021-11-26 UTC--5
Exchange Rates analysis

EUR/USD rallied as the Dollar Index is in a corrective phase. Technically, the currency pair was somehow expected to rebound after its massive sell-off. DXY's further drop could push the pair higher. As you already know from my analysis, we have a strong negative correlation between the Dollar Index and EUR/USD.

Fundamentally, the euro received a helping hand from the German Import Prices registered 3.8% growth beating the 2.0% expected. Meanwhile, the Private Loans rose by 4.1% versus 4.0% expected, while the M3 Money Supply jumped from 7.5% to 7.7%, though specialists expected a potential drop to 7.4%.

EUR/USD natural rebound

EUR/USD challenges the confluence area formed at the intersection between the 23.6% retarcement level with the inside sliding line (SL). Till now, it has registered only a false breakout. Making a valid breakout through it and stabilizing above these upside obstacles may signal that the pair could extend its rebound.

The price has shown oversold signs after failing to come back to test and retest the channel's downside line. Still, the current rebound could be only a temporary one. We can search for new short opportunities.

EUR/USD outlook

EUR/USD could extend its growth if it stabilizes above the 23.6% retracement level. The median line (ML) is seen as the next upside target. On the other hand, failing to close and stabilize above 23.6% may signal that the rebound is over.

Top Top