• Registrácia

Ekonomické správy

ForexMart vám prináša najnovšie ekonomické spravodajstvo. Informácie o aktuálnom dianí na finančnom trhu, o finančných ukazovateľoch, oznámenia o politike centrálnych bánk a ďalšie dôležité správy, ktoré môžu mať vplyv na celé odvetvie.

Upozornenie:  Tieto informácie poskytujeme retailovým a profesionálnym klientom ako súčasť marketingovej komunikácie. Neobsahujú investičné poradenstvo, investičné odporúčania, ponuku ani výzvu na vykonanie transakcie alebo použitie stratégie na finančných nástrojoch a ani by sa tak nemalo s nimi zaobchádzať. Minulá výkonnosť nie je zárukou ani predikciou budúceho výkonu.

20. dubna – Mezinárodní den konopí, Michael Jordan píše rekordy

Sat Apr 20, 2024
watermark Economic news

Věděli jste, že dnešní den se mezinárodně slaví jako svátek konopí? Vzhledem k tomu, že stále více zemí po celém světě tuto rostlinu legalizuje, jedná se také o zajímavou investiční příležitost. V tento den v roce 1986 se také Michael Jordan nesmazatelně zapsal do historie basketbalu.

20. dubna roku 1986 Michael Jordan získává v legendárním zápase play-off proti týmu Boston Celtics rekordních 63 bodů v dresu Chicaga Bulls. Jordan je dnes už sice v profesním důchodu – stále ale platí za nejznámějšího hráče NBA všech dob. Právě na příběh jeho úspěchu se podíváme o něco blíže v jednom z našich dnešních článků.

  • 1777 – New York adoptuje státní ústavu jako nezávislý stát.
  • 1792 – Revoluční Francie vyhlašuje válku Rakousku, Prusku a Sardínii. Začala první koaliční válka monarchistické Evropy proti Francii. Koalice se obávala především dalšího šíření revolučních idejí.
  • 1841 – Edgar Allan Poe vydává Vraždy v ulici Morgue, což je považováno za první detektivku na světě.
  • 1862 – Louis Pasteur dokončil první pokusy s pasterizací.
  • 1867 – Královna Viktorie položila základní kámen Royal Albert Hall v Londýně
  • 1902 – Pierre a Marie Curie extrahovali chlorid radia.
  • 1926 – Western Electric a Warner Bros. představují Vitaphone, proces přidání zvuku do filmu.
  • 1945 – Adolf Hitler naposledy vychází na povrch ze svého válečného bunkru, aby udělil Železný kříž vojákům z Hitlerjugend.
  • 1978 – Korejské civilní letadlo bylo vojenskými stíhačkami donuceno přistát v Sovětském svazu.
  • 1998 – Rozpuštění Frakce Rudé armády.

A nyní se už můžeme klasicky přesunout do světa byznysu a ekonomiky:

  • 1836 – Texaská republika zavádí první měnový systém, měnovou jednotkou je dolar.
  • 1861 – Bob Sherman, polovina slavného autorského týmu Sherman Brothers, se narodil v New Yorku. Bratři Shermanové jsou známí především jako autoři mnoha klasických Disneyho písní, včetně „It’s a Small World“ a „Supercalifragilisticexpialidocious“.
  • 2010 – Na vrtné plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu dochází k explozi, při níž zahynulo 11 pracovníků a došlo k největšímu úniku ropy do moře v historii.

Žijící legenda a basketbalová senzace – Příběh úspěchu Michaela Jordana

Když se zeptáte fanouška NBA nebo prakticky libovolného člověka, který miluje basketbal, na jeho oblíbeného hráče, většinou padne jedno jméno, a to Michael Jordan. Tato ikona je asociací i fanoušky uznávána jako nejlepší basketbalista všech dob. Ve světě basketbalu je žijící legendou. I poté, co byl odmítnut kvůli své výšce, pokračoval v boji za svůj sen.

V dětství měl Michael velmi blízký vztah se svým otcem, protože oba měli společnou lásku ke sportu. Hráli spolu baseball, nicméně basketbal měl v Michaelově srdci zvláštní místo a on následoval kroky svého staršího bratra Larryho, aby si splnil svůj sen.

Od té doby byl Michael v tomto oboru soutěživý. Nikdy nic nevzdával a byl závislý na vítězství. Neměl rád představu, že by prohrál. Následně si vzal k srdci, když se nedokázal kvalifikovat do univerzitního týmu své střední školy.

Zdroj: Getty Images

Ve druhém ročníku na střední škole Emsley A. Laney se Michael pokusil získat volné místo v basketbalovém univerzitním týmu. Neměl však potřebnou výšku a dovednosti, které by mu umožnily vstup dot ýmu. V důsledku toho se ten rok na tuto pozici nemohl kvalifikovat. Místo toho tým vzal někoho vyššího a většího, což mu podlomilo sebevědomí, protože se považoval za méně schopného hráče.

Od té doby začal Michael chodit do školy dřív než ostatní a dopoledne trávil tréninkem o samotě, když v tělocvičně střílel na koš. Jeho touha být nejlepším hráčem ho činila nezastavitelným. Do svého snu se zapálil natolik, že ho učitelé tělesné výchovy museli vytahovat z tělocvičny, když zazvonilo na první hodinu.

Poté, co byl jednou odmítnut, zkusil štěstí znovu, když se uvolnilo další místo v basketbalovém univerzitním týmu, a díky svému odhodlání byl přijat za člena. To se však změnilo ve zklamání, když zjistil, že v meziškolních zápasech sotva smí hrát. Většinou seděl na lavičce a rozdával unaveným hráčům vodu a ručníky.

V roce 1983 byl Jordan na základě konsenzu vybrán do prvního týmu NCAA v druhé (1983) i třetí (1984) sezóně. Během své hráčské kariéry se prosadil jako mimořádně talentovaný střelec a nahrávač a houževnatý obránce. Brzy byl zařazen mezi 50 nejlepších hráčů všech dob podle NBA a v roce 2009 byl zvolen do Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.

Zdroj: Shutterstock

Michael ve své profesi minul téměř 9 000 střel, mnohokrát neuspěl, ale říká, že právě díky těmto neúspěchům se naučil uspět. Jeho životní mantrou prosperity bylo přiznat si zklamání, ale nechat něco bez pokusu nebylo nikdy v jeho slovníku. Inspirujme se.

Top Top