• Registrácia

Ekonomické správy

ForexMart vám prináša najnovšie ekonomické spravodajstvo. Informácie o aktuálnom dianí na finančnom trhu, o finančných ukazovateľoch, oznámenia o politike centrálnych bánk a ďalšie dôležité správy, ktoré môžu mať vplyv na celé odvetvie.

Upozornenie:  Tieto informácie poskytujeme retailovým a profesionálnym klientom ako súčasť marketingovej komunikácie. Neobsahujú investičné poradenstvo, investičné odporúčania, ponuku ani výzvu na vykonanie transakcie alebo použitie stratégie na finančných nástrojoch a ani by sa tak nemalo s nimi zaobchádzať. Minulá výkonnosť nie je zárukou ani predikciou budúceho výkonu.

Dow klesá kvůli geopolitickému napětí a nárůstu výnosů státních dluhopisů

Mon Apr 15, 2024
watermark Economic news

Dow se v pondělí propadl pod tlakem nárůstu výnosů státních dluhopisů USA, protože geopolitické napětí a lepší než očekávané údaje o maloobchodních tržbách v zemi snížily očekávání snížení úrokových sazeb a zastínily dobré hospodářské výsledky bankovního gigantu Goldman Sachs.

Ke konci dnešní obchodní seance klesl Dow Jones Industrial Average o 248 bodů, tj. o 0,7 %, S&P 500 o 1,2 % a NASDAQ Composite o 1,8 %.

Prudký nárůst výnosů státních dluhopisů v důsledku silných maloobchodních tržeb omezuje rizikový sentiment

Výnosy státních dluhopisů pokračovaly v přidávání k nedávným ziskům poté, co maloobchodní tržby rostly minulý měsíc rychleji, než se očekávalo, což naznačuje sílu spotřebitelů, kteří pohánějí většinu hospodářského růstu USA, a snižuje očekávání snížení sazeb Federálního rezervního systému v tomto roce.

Výnos desetiletého státního dluhopisu Spojených států vyskočil o 11 bazických bodů na 4,61 %.

Ministerstvo obchodu v pondělí uvedlo, že maloobchodní tržby minulý měsíc vzrostly o 0,7 %, čímž překonaly prognózu ekonomů, kteří předpokládali růst o 0,4 %. Kontrolní skupina maloobchodních tržeb, která má větší vliv na HDP USA, vzrostla o 1,1 % nad očekáváním 0,4% růstu.

V návaznosti na tyto údaje někteří ekonomové revidovali očekávání hospodářského růstu v 1. čtvrtletí směrem nahoru a varovali, že snížení sazeb v dohledné době nepřijde.

„Třetí čtvrtletí růstu HDP nad 3 % v řadě by mělo být hřebíčkem do rakve pro každého, kdo očekává snížení sazeb v dohledné době,“ uvedla Jefferies ve své poznámce.

Zdroj: Canva

Goldman Sachs a Charles Schwab pomáhají snížit značné ztráty z poslední doby ve finančních sektorech

Investiční banka Goldman Sachs (NYSE:GS) byla jedním z mála světlých bodů dne, uzavřela o téměř 3 % výše poté, co vykázala skokový nárůst zisku za 1. čtvrtletí, podpořený oživením v oblasti upisování, obchodů a obchodování s dluhopisy v prvním čtvrtletí, což zvedlo její zisk na akcii na nejvyšší úroveň od konce roku 2021.

Akcie společnosti Charles Schwab (NYSE:SCHW) vzrostly o 2 % poté, co makléřská společnost vykázala zisk za první čtvrtletí, který překonal odhady Wall Street, a to díky prudkému nárůstu poplatků za správu aktiv v prvním čtvrtletí.

Apple ztrácí pozici výrobce telefonů číslo 1; Tesla snižuje počet pracovních míst; Reddit v centru pozornosti

Jinde akcie společnosti Apple (NASDAQ:AAPL) klesly o 2 % poté, co údaje výzkumné společnosti IDC naznačily, že výrobce iPhonů přišel o korunu světového výrobce telefonů číslo 1. V důsledku slabého prvního čtvrtletí společnosti Apple tuto pozici znovu získal Samsung.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Dodávky chytrých telefonů společnosti Apple se v prvním čtvrtletí 2024 snížily přibližně o 10 %, přičemž v tomto období se celosvětové dodávky chytrých telefonů zvýšily o 7,8 % na 289,4 milionu kusů.

Akcie společnosti Tesla (NASDAQ:TSLA) klesly o více než 5 % po zprávách, že výrobce elektromobilů se možná chystá oznámit rozsáhlé propouštění, protože se potýká se zhoršujícími se prodeji.

Reddit Inc (NYSE:RDDT) klesl o více než 5 % poté, co několik firem z Wall Street zahájilo pokrývání akcií, přičemž Morgan Stanley uvedla, že akcie byly oceněny, když společně s kolegy JPMorgan a Goldman Sachs udělila akciím sociální mediální platformy neutrální rating s rovnou váhou a uvedla, že akcie se již obchodují za reálnou hodnotu.

Deutsche Bank však zahájila pokrytí na nákup s cílovou cenou 50 USD a uvedla, že Reddit má „významnou příležitost k růstu příjmů z licencování dat s vysokou marží, zejména díky produktu Bulk Data zaměřenému na velké hráče LLM“.

Geopolitické napětí na pozadí íránsko-izraelského konfliktu

Geopolitické napětí zachvátilo trhy také proto, že Izrael údajně zvažuje bezprostřední reakci na víkendový útok z Íránu, uvedla v pondělí stanice NBC s odvoláním na nejmenovaného izraelského představitele.

Možnost, že potyčky „tit for tat“ přerostou v širší válku na Blízkém východě, rozdmýchala nové geopolitické napětí a přiměla investory, aby se zaměřili na bezpečné přístavy včetně zlata.

Zdroj: middleeastmonitor

Top Top