• Registrácia

Ekonomické správy

ForexMart vám prináša najnovšie ekonomické spravodajstvo. Informácie o aktuálnom dianí na finančnom trhu, o finančných ukazovateľoch, oznámenia o politike centrálnych bánk a ďalšie dôležité správy, ktoré môžu mať vplyv na celé odvetvie.

Upozornenie:  Tieto informácie poskytujeme retailovým a profesionálnym klientom ako súčasť marketingovej komunikácie. Neobsahujú investičné poradenstvo, investičné odporúčania, ponuku ani výzvu na vykonanie transakcie alebo použitie stratégie na finančných nástrojoch a ani by sa tak nemalo s nimi zaobchádzať. Minulá výkonnosť nie je zárukou ani predikciou budúceho výkonu.

BofA snížila prognózu pro eurodolar v souvislosti se změnou politiky Fedu

Sat Apr 20, 2024
watermark Economic news

V pátek Bank of America (BofA) revidovala svou prognózu pro měnový pár EURUSD a nyní očekává, že do konce roku dosáhne úrovně 1,12, což je méně než dříve předpokládaných 1,15.

Úprava vyplývá ze změny politiky úrokových sazeb Federálního rezervního systému, kdy se první snížení nyní očekává v prosinci, nikoliv v červnu. BofA uvedla potenciální rizika plynoucí z absence snížení sazeb Fedu a kolísajících cen ropy.
Firma také zdůraznila dopad eskalace geopolitického napětí, rostoucích cen ropy a přetrvávajících vysokých úrokových sazeb v USA na rozvíjející se trhy (EM). Tyto faktory byly označeny za významné problémy, což přimělo banku BofA revidovat také své prognózy pro kurz USD/JPY.

Banka nyní předpokládá, že kurz USD/JPY se do konce roku 2024 vyšplhá na 155 a do konce roku 2025 na 147, což je revize směrem nahoru na základě nejnovějších úprav prognóz Federálního rezervního systému.

BofA také změnila svůj postoj k USD/JPY z mírně krátké pozice na nákupní, což naznačuje změnu její obchodní strategie. Firma poznamenala, že většina jejich pozic je lehká, což naznačuje opatrný přístup k obchodování s měnami v současné době.

V širším kontextu dynamiky měnového trhu BofA uvedla, že silnější americký dolar bude pravděpodobně záviset spíše na pohybech reálných peněz než na spekulativních obchodech. Tento pohled zohledňuje skutečný tok finančních prostředků institucionálních investorů na rozdíl od krátkodobých sázek obchodníků.

Nakoupit měny EUR/USD za $1.07 (0.12%)

Americký dolar ve středu při volatilní akci odevzdal počáteční zisky, protože obchodníci se zabývali zprávami o izraelských úderech proti íránským objektům a jejich dopadem na chuť riskovat.

V 5:25 SEČ (9:25 SEČ) se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 105,870, když se předtím vyšplhal až na 106,190, tedy jen nepatrně pod pětiměsíční maximum 106,51, které bylo zaznamenáno na začátku týdne.
Dolar vrací zisky po izraelských stávkách

Dolar v pátek posílil po zprávách, že Izrael zaútočil na Írán v rámci eskalace konfliktu na Blízkém východě, jen několik dní poté, co Írán provedl útok dronem na Izrael.

Zdroj: Canva

Tento krok znamená potenciální eskalaci íránsko-izraelského konfliktu a mohl by být předzvěstí zhoršení geopolitické situace na Blízkém východě, zejména poté, co první zprávy ukazovaly údery v blízkosti míst, kde se nacházejí íránská jaderná zařízení.

Tyto zisky se však mezitím rozplynuly poté, co íránské tiskové agentury uvedly, že nedošlo k žádnému poškození těchto zařízení, a údery se jevily jako spíše omezeného rozsahu.

Přesto je pravděpodobné, že dolar i nadále zaznamená pozitivní týden, protože silné ekonomické údaje z USA a přetrvávající inflace přiměly investory k tomu, aby drasticky přehodnotili šance, že Federální rezervní systém v dohledné době sníží sazby.

Americké měně pomohla také řada jestřábích komentářů představitelů Fedu, což dokládá čtvrteční vyjádření prezidenta Federální rezervní banky v Atlantě Raphaela Bostice, že pokud se inflace nebude nadále přibližovat 2% cíli americké centrální banky, budou muset centrální bankéři zvážit zvýšení úrokových sazeb.

Libra navzdory slabým maloobchodním tržbám ve Spojeném království posiluje

V Evropě EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0648 poté, co ceny německých výrobců v březnu klesly méně, než se očekávalo, a meziročně se snížily o 2,9 % oproti předpokládanému poklesu o 3,2 %.

Agentura Reuters navíc uvedla, že německá vláda zvýší odhad růstu německé ekonomiky v letošním roce na 0,3 % z předchozí prognózy 0,2 %.

Jakékoli posílení eura však může být jen dočasné, neboť se nyní očekává, že Evropská centrální banka sníží úrokové sazby dříve než Federální rezervní systém ve snaze dodat ekonomikám regionu, které se potýkají s problémy, impuls.

Měnový pár GBP/USD se vyšplhal o 0,1 % výše na 1,2445 a obchodoval se těsně nad pětiměsíčním minimem, přestože britské maloobchodní tržby v březnu stagnovaly.

Objem tržeb minulý měsíc nevykázal žádný růst, což bylo pod očekávaným nárůstem o 0,3 % a představovalo to poprvé od prosince, kdy v meziměsíčním vyjádření nerostly.

Slabost maloobchodních výdajů zvyšuje pravděpodobnost, že Bank of England začne v létě snižovat úrokové sazby, pravděpodobně dříve než Federální rezervní systém.

Jenu pomohl status bezpečného přístavu

V Asii se USD/JPY obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 154,47, přičemž jenu jako bezpečnému přístavu pomohlo zvýšené napětí na Blízkém východě.

Japonská měna zůstala poblíž 34letého minima, což vyvolalo opatrnost ohledně možných vládních intervencí.

USD/CNY se zvýšil o 0,1 % na 7,2417, přičemž jüan se nacházel poblíž pětiměsíčních maxim v prostředí nejistoty ohledně čínské ekonomiky.

flag of Canada
Zdroj: Unsplash

Top Top